URBAN REHABILITATION OF THE PIAZZA DEL GRANO

URBAN REHABILITATION OF THE PIAZZA DEL GRANO

Stone Channel

Dolo, a small Italian town of 15,000 inhabitants located in the province of Venice, Veneto region, called a contest for the urban rehabilitation of its most important public space, the Piazza del Grano.

The history of Dolo is closely linked to a famous channel that crosses it and connects the cities of Padua and Venice by water. Throughout the centuries this channel has been a very important commercial route, generating a strong socio-cultural activity around it, to the point that we could say that Dolo would never be the same locality without that channel.

The Piazza del Grano is an elongated public space next to the main church of the town that opens to the canal, and that is nothing but the urban heritage of an old small river port where markets were organized with products transported by the canal and , as the name implies, the grain from nearby crops was loaded and unloaded.

Today, Piazza del Grano has become a mere urban widening on the side of a street that is heavily traveled by traffic on the canal, which now replaces the old river traffic.

For its urban rehabilitation, OOIIO proposes to cut the traffic in the area and redesign the area through a metaphor that reminds who visits Dolo the important weight of the channel they see in front of them in the history of that place, imagining that the Piazza del Grano and the adjoining street are a petrified canal, whose waters are the ground we walk through, the benches and planters are shaped like a gondola and are distributed as navigating the urban space and creating pergolas that remind those merchant posts that were formerly placed in the same place, now serving as shadow spaces for the enjoyment of the inhabitants of the town.

All built using light laminated wood structures from sustainable forests and paved with Italian marble, which complete an urban rehabilitation project intensely related to local culture.

  • Status: Contest.
  • Project Year: 2016.
  • Location: Dolo, Veneto, Italy.
  • Design: OOIIO Architecture.
  • Team: Joaquín Millán Villamuelas, Ioan Adrian Dascalu, Ciprian Golimbiovschi, Hegbert Natta, María Valese, Gaetano Carambia.
  • Client: Comune di Dolo.