NB HOUSE

NB HOUSE

Fragmentation and Dynamism

Our client did not want a very large house, he preferred a more comfortable and cozy construction, but without giving up enjoying the large plot, so from the beginning we started the project trying to define a strategy that would allow the house not to be too small in comparison With the plot and playing with the orientation of the views we get that each of the five volumes that make up the house had specific views, customizing the spaces.
The house consists of four short pieces that surround a larger one. The central elongated piece is the study room. It is a completely open space, understood as a covered patio, a shadow space, which protects you from the hard Toledo sun, to enjoy the garden. The short pieces that surround it are specialized, each one picking up a particular part of the program.

Each piece has a different color, indicating the different functions they house. The facades are made of local ceramic pieces, confirming a ventilated façade, for greater protection of the house against the extreme climate of Toledo, heating and cooling is by geothermal energy and cross vents are studied to achieve a good feeling of interior comfort. All this together makes the house very climate-efficient, with very low energy consumption needs.

  • Status: Awaiting construction start.
  • Project Year: 2011
  • Location: Toledo, Spain.
  • Surface: 240 m2.
  • Design: OOIIO Architecture.
  • Team: Joaquín Millán Villamuelas, Belén Gómez Mendiguchía, Cristina Vicario del Cojo, Adel Sahyoun Motiño.
  • Technical Architect: Montserrat Izquierdo Ropero.
  • Health and Safety: Montserrat Izquierdo Ropero.
  • Structures: Almudena Majano Majano.
  • Facilities: Almudena Majano Majano.
  • Client: Private.
NB HOUSE
NB HOUSE
NB HOUSE