MORRO JABLE CULTURAL CENTRE

MORRO JABLE CULTURAL CENTRE

White on black

OOIIO Arquitectura wins the Third Prize in the Ideas Competition for the Integrated Endowment Center of the Tagoror Square in Morro Jable, Fuerteventura, Canary Islands.

Our vision was that the intervention in Morro Jable served to turn the area into an unavoidable stop when visiting the island for its cultural and landscape interest.
Create a large Urban Green Infrastructure that works at the same time at the local level (to be useful to the neighbors) and at the “island” scale (visitor attraction space).

Therefore, we follow a strategy of “Expansive Squares”: physically and programmatically enlarging the places that make up this space today and that are poorly designed.
This urban space currently consists of a succession of underutilized places, without a unifying discourse that makes them work together to become that desired cultural and landscape revitalizer that revolutionizes Morro Jable.

We design an urban strategy of micro-interventions (easier to manage) designed to function as a large group:

• We relate each square with its immediate surroundings and among them.
• We incorporated the Ciervo ravine into the project due to its landscape potential through a “low cost” intervention.
• We are inspired by the cactus garden of Lanzarote, a tourist attraction to show vegetation difficult to see elsewhere in a well-designed space. The native gardens will be designed as a botanical landscape tour, worthy of being visited and photographed.
• The set would be a great knowledge center combining culture, sport, leisure activities, relaxation areas. A large open space for interaction with a new building symbol of the city.

In short, with these micro-interventions we wanted the different places to work as one, so we decided to encourage different routes that “sew them”.
You have to use these unconnected spaces today as one!

Design of a new Cultural Building:

We understood the Library as a set of 3 pieces that complemented each other:
1) The major piece was the one destined to reading rooms and multimedia spaces.
2) The second piece would have a more flexible character and was destined for classrooms or neighborhood spaces. This could be opened to the back terrace on the first floor.
3) The third piece that completed the building was a discreet and integrated foundation that united everything and saved the slope. An ideal fluid space for temporary exhibitions.

To get a building as a center of complete knowledge we could not forget the open spaces that surround it, they can also be used for cultural purposes!

On the other hand, it should be noted that the building’s own architecture, despite its contemporary language, is deeply inspired by the traditional majorera architecture with the reinterpretation of vernacular facade elements typical of the place. The building is designed as a cultural object in itself.

Likewise, we emphasized our commitment so that the building had a strong environmental and sustainable character, so we designed the roofs to collect rainwater in underground reservoirs, for the irrigation of gardens.

The formal definition of the building was completed with patios that helped with the lighting and air conditioning of the interior spaces

A dynamic, flexible and unique set, well integrated into the local architecture of Morro Jable, called to transform the entire town for good.

  • Awards and Honours: 3rd Prize Open Architecture Competition.
  • Status: Competition.
  • Project Year: 2017.
  • Location: Morro Jable, Fuerteventura, Spain.
  • Area: 2,500.00 m2
  • Design: OOIIO Architecture.
  • Team: Joaquin Millán Villamuelas, Jesús Reyes García, Adrianna Bialonczyk, Claudia Montedoro, Costis Toulgaridis, Érica Mameli, Melodi Esguin.
  • Structures: OOIIO Architecture.
  • Facilities: OOIIO Architecture.
  • Client: City Council of Pájara.