CHUECA METRO STATION

CHUECA METRO STATION

The Social Mural

TWO THOUSAND NEIGHBORS ARE LOOKING FOR …
We present a realistic, original and very tight solution to the budget of the contest to solve the problems indicated in the Chueca metro station, at the same time giving it a powerful, iconic and novel image.

URBAN SCALE SOLUTION
The Chueca metro station is not one more station in Madrid, but it is the gateway to one of the neighborhoods where you can enjoy greater freedom, tolerance and diversity throughout Europe.
The Chueca neighborhood is undoubtedly a cosmopolitan and open urban environment of world reference, being the Plaza de Chueca, where the subway station is located, its most important and symbolic public space, the very heart of Chueca.

We understand that the subway station responds in an urban way, that is, to “city scale” in two different ways: as a point belonging to the network of public transport infrastructures that move the inhabitants throughout Madrid, being a kind of buried public space; and as an object of urban furniture, the metro station itself, being a landmark located in the middle of a small, but very representative square in Madrid.
Analyzing the surroundings of the Chueca neighborhood and its architectural heritage, we immediately notice that most of the buildings that make up both the square and the surrounding streets are more or less contemporary and are shown as vertical cloths pierced by ordered and repetitive rectangles, which are the windows and balconies that open the apartments to the city.

It is precisely the combination of these elements the fundamental characteristic that gives personality to the urban space of Chueca: vertical planes of building facades, painted in a range of mostly reddish-cream colors, with very marked and tidy window and balcony openings .
We decided to formally base our proposal on this urban characteristic that gives so much personality to the neighborhood and especially to the square of Chueca, where these rhythms of balconies and windows arranged on cloths of smooth facades, painted in pastel tones, are very present.

We understand the station as a “public space underground.” In order to increase the interaction between the Chueca metro station and the urban space above it, we decided to make a formal game and create a “link”, an architectural link element that creates an association between public spaces: the buried and the one it is outdoors, repeating within the station that same formal characteristic that defines the urban landscape of the Chueca neighborhood, the cloths of smooth facades pierced by holes of rectangular windows.

PARTICIPATORY DESIGN
In order to create more links between the people of the neighborhood and their subway stop we want the neighbors who want to be part of the final result of the new image of the subway station.

One of the most important premises of the proposed contest is that the new design of the Chueca station be able to reflect the special social condition of this neighborhood, “that it is an integrating piece that connects the suburban space with the activity of the outside, whose essence is based on diversity and tolerance. ”
Nowadays the image is very important, and people continually share their photos on the different social networks. We want to reflect this special quality of contemporary social reality by reproducing in our intervention real photos of neighborhood residents, who volunteer to be part of the mural that will decorate the renovated walls of the metro station.

These photos will be printed on vinyl, which will be placed backlit, in the windows of our inner skyline, as if they were neighbors who look out of those windows.

This design strategy will achieve several more positive things for the intervention:
– It promotes the social roots of the intervention among the neighbors, since they themselves will be the protagonists of the new image of the station, becoming involved in the new design.
– It generates expectation and is a very good publicity for the intervention.
– We can reflect very accurately the social diversity of the neighborhood today, since the selected photographs will respond precisely to the different social strata of the neighborhood.
For this we propose to speak directly with sociologists and consult the statistics, so that we are able to reproduce in the station in the most scientific way possible the social reality of the neighborhood, reserving for each group and group a certain number of “windows”, which then they will intermingle with the rest, creating social murals that are very true to reality.

It can be very curious to see that mural with the passage of time, when within a decade it is reviewed and you can see how things have changed or not, the fashions, the appearance of people …
Neighbors who volunteer can take a picture with their loved ones, with their pet or alone

  • Status: Contest.
  • Project Year: 2016.
  • Location: Madrid, Spain.
  • Area: 1,500.00 m2
  • Design: OOIIO Architecture.
  • Team: Joaquin Millán Villamuelas, Ciprian Golimbiovschi, Ioan Adrian Dascalu, Gabrysia Sowa.
  • Structures: OOIIO Architecture.
  • Facilities: OOIIO Architecture.
  • Client: Metro de Madrid.